Kántor

Kovács Szilárd 2013. szept. 1-től a Pécsi Bazilika orgonistája

Kovács Szilárd 2013. szept. 1-től a Pécsi Bazilika orgonistája1976. június 30-án született Karcagon. Felsőfokú zenei végzettségeit (orgonaművész, -tanári  [2001], egyházzenész  [2002] és zeneelmélet-tanári diploma  [2003]) a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerezte meg, majd posztgraduális orgonatanulmányokat folytatott a bécsi Zeneakadémián (2008). Jelenleg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Zongora Tanszékén  orgona főtárgyat, a Zeneelmélet Tanszéken zeneelmélet főtárgyat, illetve az Egyházzene Tanszéken liturgikus improvizációt oktat. Kilenc évig volt a debreceni Megtestesülés templom kántora (2004-2013).
Legkiemelkedőbb szakmai eredménye az 1999-ben Budapesten megrendezett  Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyen elért harmadik helyezés, mellyel a mezőny legjobb magyar versenyzőjeként szerepelt. (A zsűri a második díjat nem adta ki.) 2002-ben és 2003-ban elnyerte a Fischer Annie Zenei Előadóművészi Ösztöndíjat, 2007-ben pedig neki ítélték a Debrecen Kultúrájáért Díjat.
Kovács Szilárd saját improvizációit papírra vetette, melynek hozadékaként 2007-ben jelent meg a  Laudate Dominum című előjáték és intonáció gyűjteménye. A kötet negyven egyházi énekekhez kapcsolódó liturgikus tételt tartalmaz, és egyaránt megkapta az egyházi jóváhagyást, illetve az OMCE ajánlását.
Első önálló CD lemeze 2009-ben jelent meg, mellyel mint előadóművész és mint zeneszerző is a nagynyilvánosság elé lépett (Organum Incarnationis).

Zenei érdeklődése szerteágazó: a Bach előtti repertoár éppúgy érdekli, mint J. S. Bach művei, vagy a zenei romantika, illetve a 20-21. századi orgonairodalom.
Kovács Szilárd 2013. szeptember 1-től a Pécsi Bazilika orgonistája. A honlapja elérhető itt.

 
 

 

 
Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök ajánlása

"Kovács Szilárd 2011-ben komponált Magyar mise című műve a mai kornak megfelelő hangszereléssel ötvözi a hagyományos egyházi zene hagyományát. A mű szép és gazdag dallamvilágot szólaltat meg a kórus előadásában és az orgonajáték kíséretével. A mise énekei ugyanakkor egyszerűen követhetők a nép számára is, elősegítve ezzel a hívők közösségének tevékeny részvételét a liturgiában, mely teljes mértékben megfelel a II. Vatikáni Zsinat liturgikus előírásainak.
Mindezek alapján szeretettel és jó szívvel ajánlom a Magyar mise közzétételét és liturgikus használatát."

Dr. Udvardy György
pécsi megyéspüspök 
 

 

"Szeretettel ajánlom a katolikus kántorok és hívek figyelmébe 2011-ben komponált Magyar misémet. A művet a liturgikus alkalmazhatóság szem előtt tartásával írtam, mindvégig követve a kodályi hagyományokat."

Kovács Szilárd
orgonaművész 

 

© Pécsi Székesegyházi Plébánia | 2013-2017 Minden jog fenntartva.

Powered by Webnode